maandag 10 juli 2017

Mijn eerste ...


Mijn eerste digitale camera werd aangeschaft in 2004; het was een Sony F828, een zogenaamde bridgecamera. Aan de keuze voor deze camera is een lang proces van wikken en wegen vooraf gegaan. Een collega wees me op www.dpreview.com. Een site met tests van digitale camera's.
Voor mij was belangrijk dat de beeldkwaliteit van mijn analoge spiegelreflex tenminste zou worden geëvenaard en dat betekende in mijn ogen dat de camera moest beschikken over een sensor met tenminste 8 megapixels. In die tijd (2004) waren er daar nog niet zoveel van, of ze waren peperduur. De Sony voldeed aan het criterium, maar had volgens dpreview nogal last van ruis. Spiegelreflexen beschikten in die tijd sensoren met 4 tot 6 megapixels, maar zouden wat minder last hebben van ruis.
Uiteindelijk gaf het aantal megapixels de doorslag.
De beeldkwaliteit van de Sony F828 bleek meer dan voldoende, op voorwaarde dat er voldoende licht voorhanden was om met ISO 64 of ISO 100 te fotograferen. Voordelen die me bij aanschaf nog niet volledig duidelijk waren bleken het klapscherm en de lichtsterke zoomlens met een bereik van 28-200mm (omgerekend naar full frame), waarmee je ook nog eens van heel dichtbij kon fotograferen. Ideaal voor straat- en closeup-fotografie.
De belangrijkste nadelen scholen in de trage autofocus en in de grote hoeveelheid ruis bij wat minder lichte omstandigheden. Deze nadelen waren reden om na één jaar toch over te stappen op een digitale spiegelreflex. Meer daarover in de volgende post.
  Geen opmerkingen:

Een reactie posten