zondag 30 juli 2017

Grafisch ...

Blad van een es


Een van de dingen die mij altijd weer boeit is het grafische element. In feite is de wereld vol van grafische elementen, maar het is niet altijd gemakkelijk om ze vast te leggen in een foto. Naast de opname is ook de nabewerking van belang, zowel bij het een als het ander is alles er op gericht om het beeld zo eenvoudig mogelijk te houden.
Bij de opname probeer ik alles buiten het kader te houden wat afbreuk zou kunnen doen aan de eenvoud; dat lukt niet altijd, omdat je soms niet dicht genoeg bij je onderwerp kunt komen. Met name de achtergrond is nogal eens prominent aanwezig; een grote lensopening kan helpen om de achtergrond te vervagen. De lensopening moet echter wel zo worden gekozen dat de scherptediepte groot genoeg is voor het eigenlijke onderwerp.
De eerste stap in de nabewerking is het eventueel bijsnijden om ongewenste delen van de opname buiten beeld te brengen. Daarna zet ik de foto om in zwart-wit, want zwart-wit is het meest geschikt voor grafische beelden. Dan is het zaak om een eventueel storende achtergrond weg te werken. Dat gebeurt meestal door deze zoveel als nodig te verdonkeren of juist extreem licht te maken. Een enkele keer is het noodzakelijk om een enkel vlekje specifiek weg te werken met een kloonstempel. Tenslotte werk ik het algehele contrast bij.
De nabewerking geschiedt in Photoshop Lightroom dat voor deze tamelijk simpele bewerkingen voldoende mogelijkheden biedt.


Zuid-Limburg
Het wad bij Terschelling


Bij Cadzand


Hattem


Kampen


In de tuin van paleis Het Loo, Apeldoorn


In de tuin van paleis Het Loo, Apeldoorn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten